måndag 15 juli 2019

Värt att veta



Ankomst:

[ ] Sätt på elen med huvudströmbrytaren i trapphuset. Fota mätarställningen.
[ ] Sätt på vattnet genom att ställa vredet (rött) rakt upp, bakom tvättmaskinen.
[ ] Ta med nycklar om du går upp på taket. Alltid.
[ ] Fäll ner persianas vid balkongen och stäng balkongdörren varje gång du lämnar lägenheten. Det finns inget lås!
Avfärd:
[ ] Stäng av vattnet genom att fälla ner vredet bakom tvättmaskinen.
[ ] Dra ut kontakten för kyl och frys och ställ nåt (hundskålar) så att dörrarna hålls öppna.
[ ] Dra ut tv-kontakten. Ta ur batterier ur fjärrkontrollerna.
[ ] Slå av elen på huvudströmbrytaren. Fota mätarställningen igen och ta din förbrukning x 5 kr och sätt in på mitt konto. Det inkluderar alla driftskostnader såsom el, vatten, internet och sophantering.
[ ] Utemöblerna, se nedan. Stolar och hink på balkongen ställs i vardagsrummet.
Fäll ner alla persianas, hela lägenheten.

Under tiden:
[ ] Allt på taket måste tas in eller förankras vid oväder och avfärd. Utom växter.
Tyget till paviljongen läggs i zinkbaljorna tillsammans med prydnader och ljus och ställs i trapphuset. Paviljongställning står ute året runt.
Lägg de stora golvplattorna på soffgruppen. 2 i soffan och 1 på varje fåtölj. Ta av benen på bordet och ställ in i trapphuset. Ställ alla soffor och fåtöljer (lounge) tillsammans i paviljongen.
Parasollet ställs på ”mellanvåningen” i trapphuset. Matgruppen ställs i nischen vid trappfönstret. Fäll ihop stolar, lägg under bordet och fäst ihop med kardborrebanden.
Plaststolarna staplas och fästs med rött spännband i järnbalk vid vattenkrukan.
Alla dynor trapphuset.

[ ] Om du friterar på taket (fritös finns i nedre hörnskåpet) - slå på ute-elen med knappen längst till vänster i elskåpet i hallen.  Låt den stå kvar över natten. Det är ingen bra idé att vingla ner för trappan med het olja. Dra ur kontakterna och stäng av ute-elen med knappen längst till vänster, såklart.

[ ]  Sängkläder finns i överskåpen i vardagsrummet. Handdukar finns i högskåpet i badrummet. Åker du med ett tidigt flyg och inte hinner tvätta och torka så lägg sängkläderna i tvättkorgen vid tvättmaskinen. Om du kommer och ser att det finns tvätt - tvätta! Tvättmedel finns till vänster i skåpet ovan maskin.

[ ] Air con
Om du använder air condition i vardagsrummet eller i angränsande sovrum så måste hink ställas ut på balkongen, under slangen, under maskinen. Den behöver tömmas 1-3 gånger per dygn. Håll koll - annars rinner vattnet ner på bageriets markis vilket inte uppskattas . AC i de bakre sovrummen behöver inte tömmas. Just nu finns bara en fjärrkontroll till de bakre sovrummen men den som finns funkar till båda. 
Om du inte vill använda air con kan man öppna ett fönster bakom köket, fälla ner båda markiserna på balkongen samt öppna fönstret med galler i sovrummet. Sen låter man balkongdörren vara öppen och det blir ett naturligt drag utan stark instrålning. Säkra dörrar och fönster så att de inte slår igen. Funkar bäst dagtid pga insekter men mycket ekonomiskt och miljövänligt. 


[ ] Ytterdörren
Lås när du går hemifrån. 
Vi brukar inte låsa den vita dörren inifrån när vi är hemma för att enkelt kunna utrymma men det gör man som man vill. Se till att den stängs ordentligt och inte kan glida upp. 

[ ] Internet o chromecast
Anv: TVTFibra_5gatKhfu
Lösen: JcyFNtWH

Det finns en chromecast i tv:n så du kan köra svtplay, tv4 och om du har egna tv-kanaler genom din mobil.


[ ] Handdukar, strandgrejer
Strandhanddukar finns i garderoben i korridoren. Högst upp till vänster. Strandsaker finns på trappavsatsen vid dörr ut till terrassen.

[ ] Ring
eller messa vid frågor.

[ ] Köket
Ugnen måste ha timer på för att funka. Det finns ingen "över och undervärme". Jag brukar värma upp ugnen med grill+undervärme och sätter den på bara undervärme när jag sätter in maten. Använd livsmedel som finns - släng om nåt blivit gammalt.



Inga kommentarer: